Bloggposter

Slitage på efterhand och nörderi

Jag har alltid gillat att customisera saker. Ofta när jag köper någonting så vill jag lite customisera och förbättra det. Som 15 åring målade jag graffitin på mina nya tennisskor och sedan feikkade jag slitage på dem så de skulle se gamla ut. Mina kompisar förstod inte alls pointen.

Och när jag för några år sedan beställde en gitarr från USA som var en "relic" modell (färdigt sliten på samma sätt som man gör med jeans) så förbättrade jag slitaget när jag inte riktigt var nöjd med fabriksjobbet. Det är jätte roligt att ge patina åt saker och få dem att se gamla ut. Det är ett slags roligt förfalskningsjobb.

Här är en förfaskning av en femtitals gitarrhals. Halsen är egentligen en JV-Squier hals från -83. Jag har beställt en decal från Ebay, slipat bort den gamla loggan och satt den på plats.

Sen har jag slitit och gett patina åt halsen. Jag har till och med replikerat brännmärket (som ofta finns på gamla halsar då musiker brukade sticka in en brinnande cigarrett under strängen där). Jag har ett sett gamla mikrofoner och switchar som jag håller i denna gitarr. Ville att "skalet" skall ha rätt anda.

Jag förfalskar aldrig betäkningarna i halsens rot, så man ser ändå att det är en JV has då man öppnar gitarren.

Den blåa kroppen är en ommålad -66 gitarr som jag även slitit ut så att kroppen skall passa resten av gitarren. Det som underlättar "förfalskningsjobbet" är att jag har en del riktiga gamla slitna gitarrer som jag kan ta modella av.

På sommaren gjorde jag en "förfaskning" på en Schjerfbeck tavla (gjord i samma stil). Den heter "Den spyende baronen" och var ämnad som par till "Den flyende grevinnan", en äkta Schjerfbeck som finns i släkten. Ärlig som jag ändå är, så har jag inte signerat "HS" utan "KS", men i samma Schjerfbeckiska stil.

Sen byggde jag ju en AT-AT här på hösten. Den fick också lite slitage och patina. Själva AT-AT:n är inte jätte detaljerad men genast när den blev målad så blev den sjukt mycket finare. 

Sen byggde jag ju den här för ett par år sedan. Den har inte fått patina ännu. Men eftersom den inte är någon exakt film-replica utan mera en kopia av en R2-D2 leksak så tycker jag att den kanske inte skall ha patina.

Sen för att ni skall få hela psykoslogiska profilen av mig så vill jag visa att jag också gillar att samla på film memorabilia.

Här har vi Julian Glovers crew jacket från James Bond filmen For your eyes only. Fick Roger Moores autograf på den också när han senast var i Finland.

Här har vi herrn själv snackandes med Lotten. 

Och här med en likadan rock.

Sen har jag en fin vitrin med lite Bond-prylar från senare tider. Den här fina telefonen som är en riktig film-replica fick jag som gåva av Mr Gold. Säkert den finaste leffa-prylen jag har.

Det här var underlag för det som jag egentligen slulle berätta... Gör ett skilt inlägg på det...

Klaffen Klaffen
28.12.2013 kl. 10:59

Julen 2013

Hoppas ni alla haft en skön julafton. Vi firade här hos oss i Borgå. Ingen stress, god mat och klappar åt barnen. 

 

Ja, det var ju ingen white christmas precis. Men roligt ändå att röva granar från kompisens skogar.

För att hålla ut fick man en klapp redan på morgonen.  

"Essuleidit".

Vi fick leka paleontologer med Kent och knackade fram et dinosauriehuvut ur stenen. Rolig gåva av Richard.

Vuxna fick fisk och barnen fick smisk. Gammal tradition.

Jag fick en ny gitarr!

Julbisin talade finska med lite engelsk accent. Synd att Richard inte var på plats.

Sen fick vi besök av Lucia. (Vilken överraskning!!)

 

Klaffen Klaffen
24.12.2013 kl. 23:49

Varje gång jag lite snubblar...

...brukar jag lyfta mina händer, smaila och säga en kort mening. 

Bara för att kolla.

Klaffen Klaffen
24.12.2013 kl. 12:13

Evolution

Va fan är det för fel på creationisterna? Klarar de inte av att använda länkpanelen!?

Klaffen Klaffen
23.12.2013 kl. 13:35

Borgå

...fast jag måst säga att Borgo är nog fantastiskt. Här bor bara supertrevliga mänskor med estetiska, städiga hem. Det bjuds på god mat, skratt och kramar. Alla barn är välkammade, vackra och beter sig som änglar. Här är det alltid mysigt och trevligt. Borgå är lilla Sverige. Flytta hit!

En typisk kväll i Borgå.

Klaffen Klaffen
23.12.2013 kl. 13:07

Svenskar

Det är alltid roligt att vara i Sverige. Som tvåpråkig är det trevligt att kunna kommunicera med dem så lätt, samtidigt som man märker att svenskarna talar på ett lite annorlunda sätt. Och nu menar jag inte bara uttalet. 

Hörde två killar på en office i Stockholm.

 

Johan: Hejjjj!

Martin: (smakar på bröd i kafferummet). Det här var ju GOTT!!?

Johan: Skämtar du??! (Och då menar han att det verkligen är gott, inte sådär ironiskt som vi skulle mena)

Martin: Jag funderar nästan om jag borde kila ner och köpa lite till!?

Johan: Åååååååååååååå... snälla!! Kan du inte göra det Martin!?

 

Och nu snackar vi alltå om två helt vanliga heterokillar. Jag menar, ingen i Finland skulle snacka såhär. Visst är det fantastiskt gullit och lite komiskt också. 

 

I Finland skulle det låta ungefär såhär:

Johan: Moin

Martin: (smakar på bröd i kafferummet). Det här var ju ganska yes.

Johan: Joo

Martin: Borde man paina köpa lite till.

Johan: Paina baa.

 

 

Jag flyttar till Sverige.

 

 

Klaffen Klaffen
23.12.2013 kl. 12:42

Hälsningar från Stockholm!

Åkte till Sverige för att masterera skivan. Kvällen före var vi bjudna på konsert på Cirkus. Det var en julkonsert men Christer Sjögren, Lotta Engberg och Gunhild Carling. Den där Gunhild var helt sjuukt bra, sjöng och spelade en massa instrument, bl.a. en 1600-tals säckpipa. Hon drug en grym rocksolo med den. 

Själva Cirkus var jätte fin. Här ser man salen efter konserten. Byggnaden är från slutet av 1800-talet men fick en ny stor scen för Kristina från Duvemåla. Björn och Benny ville ha några tiotals meter till djup i scenen så det sprängdes mera utrymme in i berget.

Här har vi Hans och PJ och Niklas. PJ har ornat konserturnén för artisterna vi hörde på. Sen jobbar han också med verkligt stora projekt som Hans on the bass.

Nästa morgon mastererades vår skiva av Björn Engelmann på Cutting Room i Stockholm. Intressant och lärorikt. Fick bl.a. lära mig mycket om vinylmasterering. Det är meningen att vi även skall trycka upp sådana.

Hans och Niklas i djupa mastereringsfunderingar.

Såhär blev spakarna. Visst ser det ut att låta bra?

Roligt att märka att Cutting Room hade vissa gemensamma kunder med oss. Här ser vi Biffens konvolutdesign nere till höger.

På eftermiddagen hade vi möte med en annan Hans från skivbolaget Rival. Vi ger ut skivan under hans label och han har redan gjort ett stort jobb för oss. Han hade en helt fantastisk EP-vinylsamling med bl.a. Elvis rariteter. 

Vi gjorde en bytes-deal med (vår) Hans. Han fick en fretless P-bas från -79 av mig och jag fick en -94 limited edition USA gjord Epiphone gitarr. Båda var nöjda.

Klaffen Klaffen
20.12.2013 kl. 17:50

Nu...

...åker jag till Stockholm för att masterera vår skiva. Heiroooo...

Klaffen Klaffen
17.12.2013 kl. 13:37

Kent...

...har lagt upp en ny video på sin blogg: http://teamkent.ratata.fi/blogg/
Klaffen Klaffen
16.12.2013 kl. 10:37

Får jag skryta?

Äntligen är skivan färdigt bandad och mixad. Vi åker på tisdagen till Stockholm med producenten Niklas för att följa med mastereringen på legendariska Cutting Room. 

Visst är våra killar på Chartmakers helt suveräna på masterering men roligt att åka till Stockholm och få uppleva hur det funkar där. 

Jag måst säga att jag är helt supernöjd med den nya skivan. Den blev helt satans bra. (Man får svära när det blir riktigt satans bra har jag hört.)

Det finns ingen utfyllnadslåt, tycker jag, utan alla låtar bär bra och har sin plats på skivan. Jämfört med de tidigare skivorna är denna mera fartfull och glad. Mycket positiv och energisk fast det finns några sköna, lite lugnare låtar för att ge en andningspaus.

Jag tror att våra gamla fans kommer att gilla skivan och att den också kommer att hitta en hel del ny publik.

 

Lite reklam.

Klaffen Klaffen
16.12.2013 kl. 00:06

 

Jag e Klaffen. Piff paff pung. Jag vet int varför jag skrev det där och ännu mindre varför jag int raderar det. Biffen kallar mej för Klaffen, så det får nu bli Klaffen då. Jag jobbar på reklambyrån Peoples.fi som AD, va de nu sen betyder. Men de e skoj. Håller på med musik i olika former och har huset fullt med instrument.

Hate mail: klaus@peoples.fi
Prank calls: 050 3046619

Här hittar man mina videor :

Och här lite mera:

www.kitarapaja.com

Kents blogg

Senaste kommentarer

11.05, 11:55Soft clay av Daniel Flink
15.05, 03:19Säljes mera gitarrer av
29.04, 19:16Men nu till viktigare saker... av Mr Gold